Vibrationsmätning vid utbyggnad av järnväg på en av Skånes mest populära pendlingssträckor
Efterklang bedriver omfattande vibrationsmätningar och riskförebyggande arbete när Trafikverket bygger ut järnvägen från två till fyra spår mellan Malmö och Lund.
Mellan Malmö och Lund i södra Sverige har pendlingen ökat stort under de senaste åren och dagligen reser tiotusentals personer fram och tillbaka på den populära sträckan. För att öka kapaciteten och minska känsligheten för störningar byggs järnvägen ut till fyra spår. Projektet med att bygga Fyrspåret inleddes år 2017 och de nya spåren tas i full drift under hösten 2023.

Madelene Persson, Efterklang
Bygget av den nya järnvägen kan skapa vibrationer som går genom marken och upp i närliggande byggnader. Madelene Persson, akustiker och ingenjör på Efterklang, och hennes kollegor har en viktig roll i att mäta vibrationsnivåerna längs med bygget av det nya Fyrspåret för att säkerställa att de inte överstiger riktvärden. Detaljerade mätningar och riskanalyser hjälper entreprenören, ett samarbete mellan NCC och spanska OHLA, att hålla så låga nivåer som möjligt så att varken människor eller strukturer påverkas.
– Genom att mäta vibrationsnivåer kontrollerar vi om det finns risk för att byggnadsskador kan ha uppkommit på grund av entreprenadarbete som exempelvis spontning, pålning och schaktning. Trafikverket och NCC/OHLA har varit måna om att mäta kontinuerligt och tillsammans med andra har Efterklang även utfört förbesiktningar och efterbesiktningar av fastigheter med hänsyn till sprickor, säger Madelene.
Mätprojektet är omfattande och har bedrivits längs med hela sträckan under en längre tid. Under byggtiden har Efterklang främst fokuserat på vibrationsmätning och i vissa fall även mätt bullernivåer.
Robusta mätsystem för vibrationsmätning med lång batteritid
För att mäta vibrationer används avancerade mätsystem från Sigicom. Både kablade system och trådlösa mätinstrument är i bruk längs med sträckan där Fyrspåret byggs. Efterklang har haft omkring femton mätsystem igång längs med sträckan.
Vi har använt de instrument som vi har haft att tillgå i företaget då de håller under lång tid och kan användas över flera projekt. Vi har använt de trådlösa INFRA C20 och INFRA C22 och även en hel del kablade system med INFRA V10 och INFRA V12 och tillhörande datalogger just för att de är robusta och har fungerat väldigt bra, berättar Madelene.
Mätinstrumenten installeras på grundmuren av byggnaderna och mätdata registreras direkt och skickas via inbyggda modem upp mätdata till det webbaserade programmet INFRA Net. I programmet ges en total överblick över alla projekt och mätpunkter.
– INFRA Net gör det enkelt för oss att bland annat ta ut rapporter med vibrationsnivåer för samtliga mätpunkter och att lyssna på uppmätta inspelade vibrationssignaler över tröskelnivån. Då vi är ett stort antal personer som arbetar med projektet är det smidigt att alla har tillgång till INFRA Net så att vi kan hjälpas åt, säger Madelene.
Innan byggarbetet startade gjordes riskanalyser för närliggande byggnader där mätningarna skulle bedrivas för att veta vilken grundnivå av vibrationer de behöver förhålla sig till. Om ett mätinstrument ger utslag på mätvärden över den satta triggernivån skickas genast larm om detta via både sms och mejl och det är enkelt att se i INFRA Net om registrerade larm beror på naturliga rörelser i byggnaden eller vibrationer från anläggningsarbetet. Genom att identifiera höga mätvärden kan Madelene och hennes team flagga för entreprenören och hjälpa till med att vidta åtgärder för att minska vibrationerna. Dessa åtgärder kan till exempel innefatta användning av mindre maskiner som alstrar lägre vibrationsnivåer.
Sigicom släppte den första versionen av INFRA Net år 2011 och sedan dess har det varit ett pålitligt system som ständigt utvecklas för att förenkla för entreprenörer och konsulter när det kommer till projekthantering. Tack vare den smidiga fjärrstyrningen och larmfunktionen via INFRA Net behöver Madelene och hennes team på Efterklang oftast bara åka ut till byggarbetet för att hämta instrument till årlig kalibrering eller för att byta batterier. Den trådlösa vibrationsmätaren INFRA C20 från Sigicom används i projektet och har en batteritid på upp till sex månader.
– Arbetet har fungerat bra trots att vi hanterat många mätpunkter samtidigt. Fördelarna med att använda INFRA Net är att man får en bra visuell överblick över samtliga aktiva mätpunkter. Det är även enkelt att ta ut listor över vilka som tar emot larm, stämma av batterinivåer på sensorerna och ta ut sammanställningar över vibrationsnivåerna under en specifik tidsperiod, säger Madelene.
Arbetet fortsätter efter driftsättning
Trots att de nya spåren sätts i bruk under hösten 2023 upphör inte mätarbetet i området. Efterarbetet, bland annat att riva tillfälliga spår som har använts och återställa områden vid järnvägen, kommer även det att kräva besiktningsarbete och vibrationsmätningar.
Fyrspåret blir inte bara en ny järnväg som förbättrar kommunikationen i södra Sverige, utan är även ett exempel på hur avancerade mättekniker och noggranna analyser kan säkerställa kvaliteten och tryggheten för befintliga strukturer och samhällen vid stora infrastrukturprojekt. Madelene Persson och Efterklang visar med sitt arbete hur vibrationsmätningar spelar en viktig roll i byggandet av framtidens järnvägar och samhällen.
Om Efterklang
Efterklang är en del av AFRY-koncernen och består av 140 medarbetare. De har kontor i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Nederländerna. Efterklang har omfattande kunskap inom vibrationer, strukturell dynamik och reaktionen hos människor, byggnader och produkter som utsätts för vibrationer. Vill du veta mer? Läs mer om Efterklang och deras spännande projekt inom vibrationsmätning här.
Instrument för vibrationsmätning som används i detta projekt:
Kontakta oss
Vill du veta mer om hur Sigicoms INFRA-system fungerar för ditt projekt? Kontakta oss idag.